De gevel van je woning speelt een belangrijke rol in het karakter en de uitstraling van je huis. Maar een gevel gaat verder dan alleen het esthetische: zonder isolatie verliest je woning veel warmte. Dat warmteverlies zorgt ervoor dat je verwarming harder moet werken, wat leidt tot hogere energiekosten. Het isoleren van je gevel biedt hier een oplossing voor.
Gevelisolatie is een slimme investering:
met een goed geïsoleerde gevel kun je tot 20% minder energie verbruiken, wat zorgt voor lagere energiefacturen en een aangenamere en constante binnentemperatuur. Zo heb je meer comfort in je woning wanneer je rustig in je zetel zit.
Bij buitengevelisolatie is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke vergunningplicht. Sinds augustus 2024 zijn de regels versoepeld, maar in bepaalde gevallen blijft een vergunning vereist. De voorgevel beïnvloedt immers het straatbeeld en valt daardoor onder de vergunningplicht. Het is daarom aangeraden om vooraf goed na te gaan welke regels van toepassing zijn. Voor specifieke informatie over vergunningen in Sint-Niklaas kan je contact opnemen met de dienst Vergunningen via vergunnen@sint-niklaas.be. Meer algemene informatie over de regelgeving rond gevelwerken en dakisolatie is te vinden op de website van Omgeving Vlaanderen
Isolatiediktes
Voldoen aan de minimum standaard diktes om de U-waarde te kunnen halen, geschikt voor EPC, maar ook aangepast aan jouw energiebehoefte en gewenste isolatiewaarde.
Afwerkingsopties
Pleisterwerk zoals crepi of spuitkurk voor een isolerende en duurzame afwerking (afwerking met steenstrips afhankelijk van de geselecteerde aannemers). Afwerkingsmogelijkheden zoals crepi of spuitkurk zorgen voor een mooie, afgewerkte uitstraling van je woning.
Technieken
Ademende materialen of geïntegreerde ventilatie voor een gezond binnenklimaat.
Hoe wordt er te werk gegaan?
1 Plaatsing gevelisolatie met kleefmortel en pluggen
2 Plaatsen van profielen en wapeningslaag
3 Vlak bepleisteren van de gevel
4 Voorstrijk aanbrengen
5 Afwerken met crepi of spuitwerk
Je gevel vormt samen met het dak de grootste verliespost voor warmte. Gevelisolatie vermindert dit warmteverlies en verlaagt je energiekosten aanzienlijk.
Een goed geïsoleerde gevel houdt je woning warm in de winter en koel in de zomer, waardoor je minder verwarming en koeling nodig hebt.
Gevelisolatie zorgt voor een constante binnentemperatuur, waardoor je huis het hele jaar door aangenaam blijft.
Een geïsoleerde woning heeft een hogere marktwaarde, wat een troef is bij een eventuele verkoop
Door je energieverbruik te verlagen, verminder je je CO₂-uitstoot en draag je bij aan een duurzamere wereld.
Subsidies en premies
Als je kiest voor isolatie aan de buitenkant van je buitenmuur, kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse Overheid. Voor meer informatie over de premie en de aanvraagprocedure kan je terecht bij het loket van Stad Sint-Niklaas. Daarnaast kan de renovatiebegeleider van Sint-Niklaas Renoveert je begeleiden bij de aanvraag en alle nodige informatie bezorgen binnen je begeleidingstraject.
FAQ
Het isoleren van de spouw – de ruimte tussen de binnen- en de buitenmuur – is een voordeligere optie, maar is niet altijd mogelijk. Spouwmuurisolatie werkt alleen in specifieke situaties. Bij gevels met geglazuurde bakstenen, dampdichte verf of een spouw smaller dan 5 cm is het vaak geen optie. Bovendien kunnen cementresten of vervuiling in de spouw koudebruggen veroorzaken, waardoor het isolatievermogen vermindert.
Gevelisolatie daarentegen is veelzijdig en toepasbaar bij vrijwel elke woning. Het biedt een effectieve oplossing om warmteverlies te beperken en je energieverbruik aanzienlijk te verlagen. Kies de oplossing die het best aansluit bij jouw woning en behoeften!