Een kelder is vaak een vergeten ruimte in huis, maar het isoleren ervan kan een wereld van verschil maken. Hoe begin je eraan?
De kelder is een ruimte onder de vloer van je woning die vaak koud is. Zonder isolatie trekt de kou naar boven, wat zorgt voor:
•
Koude vloeren, zelfs in verwarmde kamers.
•
Hogere energiekosten, omdat je verwarming harder moet werken om de gewenste temperatuur te behouden.
•
Eventueel bijkomende vochtproblemen, zoals schimmel of muffe geuren, die een negatief effect kunnen hebben op de luchtkwaliteit in huis.
Met kelderisolatie kun je deze problemen aanpakken en tegelijk genieten van een comfortabelere en gezondere woning.
Kelderisolatie is geschikt voor bijna alle woningen, ook met een kruipruimte. Zelfs als de ruimte moeilijk toegankelijk is, zijn er vaak creatieve oplossingen mogelijk.
Een kruipkelder moet droog zijn om kelderisolatie goed en duurzaam te kunnen uitvoeren. Een vochtige kruipkelder kan problemen veroorzaken, zowel tijdens het isoleren als na de installatie.
Hoe werkt het isoleren van je kelder
Afhankelijk van de hoogte en toegankelijkheid van je kelder zijn er verschillende isolatietechnieken:
1 Vloerisolatie van bovenaf: een isolatielaag wordt aangebracht tegen de onderkant van je vloer.
2 Bodemisolatie: isolatiemateriaal, zoals EPS-parels of isolerende chips, wordt op de bodem van de kruipkelder verspreid.
3 Spuitisolatie: schuim wordt rechtstreeks tegen de keldermuren of de onderkant van de vloer gespoten.
FAQ
Als je kruipkelder vochtig of nat is, zijn er maatregelen nodig voordat je aan isolatie kunt beginnen:
Controleer op waterinfiltratie:
Zorg dat er geen water binnendringt door muren of funderingen.
Laat scheuren in de keldermuren of -vloer dichten.
Plaats een vochtwerende folie:
Voor bodemisolatie kan een dampdichte folie over de bodem worden gelegd om opstijgend vocht tegen te houden. Dit werkt vooral goed bij lichte vochtproblemen.
Verbeter de ventilatie:
Installeer ventilatieroosters in de kruipruimte om vochtige lucht af te voeren en droge lucht binnen te laten. Goede ventilatie helpt ook condensvorming te verminderen.
Overweeg een drainage- of pompsysteem:
Bij ernstige vochtproblemen kan het nodig zijn om een drainage aan te leggen of een pomp te installeren die overtollig water afvoert.
Hydrofobe isolatie:
Gebruik isolatiematerialen die bestand zijn tegen vocht, zoals XPS, dat rechtstreeks tegen de onderkant van de vloer wordt gespoten en geen vocht opneemt.